Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΤΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ".





Σήμερα 4 Νοεμβρίου 2009 και περί ώρας 11:10 περίπου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών η άσκηση Ετοιμότητας Περιορισμένης Κλίμακας 2009 με τίτλο σεναρίου «Ατύχημα Αεροσκάφους στον Αερολιμένα», που εντάσσεται στις τακτικές ασκήσεις του ΔΑΑ σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
Στην άσκηση ετοιμότητας,εκτός των υπηρεσιών της Εταιρείας Αεροδρομίου, συμμετείχαν οι παρακάτω φορείς:
• Αεροπορική Εταιρεία Athens Airways
• Φορέας Επίγειας Εξυπηρέτησης (Swissport)
• Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας / Πύργος Ελέγχου Αεροδρομίου
• Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας / Κρατική Αεροπορική Αρχή (ΔΑΑ)
• Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα (ΠΥΑ)
• Πυροσβεστικό Σώμα
• Υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα
• ΕΚΑΒ
• Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθήνας
Το σενάριο της άσκησης προβλέπει τη ματαίωση της απογείωσης αεροσκάφους της Athens Airways που θα εκτελέσει επιβατική πτήση με αεροσκάφος ERJ-145 (Embraer), έχοντας 3μελές πλήρωμα και 32 επιβάτες.
Σύμφωνα με το σενάριο, στις 11:00 κατά την απογείωση του αεροσκάφους από τον διάδρομο (03L/21R), ματαιώνεται η απογείωση λόγω φωτιάς στον κινητήρα Νο 2 (RH no 2 engine). Το αεροσκάφος ακινητοποιείται λίγο πριν το φυσικό τέλος του διαδρόμου απογείωσης στο ύψος του συνδετηρίου Α13. Το παρατεταμένο φρενάρισμα προκαλεί ζημιές στο σύστημα πέδησης και καταστροφή των ελαστικών, η δε τριβή των μεταλλικών μερών του συστήματος επιφέρει ανάφλεξη και πυρκαγιά στο σύστημα προσγείωσης.
Η πόρτα στην μπροστινή αριστερή πλευρά (από την πλευρά που δεν υπάρχει φωτιά) - σύμφωνα με το σενάριο - ανοίγει και οι επιβάτες εγκαταλείπουν το αεροσκάφος. Καθώς τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αερολιμένα πλησιάζουν στο σημείο του συμβάντος, πυκνοί μαύροι καπνοί και φλόγες παρατηρούνται στην ουρά του αεροπλάνου και κάτω από τη δεξιά πτέρυγα που ξεκινούν από τον 2ο κινητήρα και το κυρίως σκέλος αντίστοιχα.
Τα οχήματα FLF Panthers της Υπηρεσίας μας προσεγγίζουν και επιχειρούν αρχικά τον έλεγχο της εξωτερικής πυρκαγιάς με βολές αφρού από τα κανόνια τους και στην συνέχεια με ανάπτυξη εγκαταστάσεων χαμηλής πίεσης και πυροσβεστήρων σκόνης (διπλή εφαρμογή κατασβεστικών υλικών) με σκοπό την άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών που εμπλέκονται το σύστημα προσγείωσης αλλά και ο κινητήρας Νο 2 του α/φους. Παράλληλα τα διασωστικά πληρώματα διευκολύνουν την εκκένωση του α/φους από τους επιβάτες ,που έχει ήδη ξεκινήσει πριν την άφιξη της Υπηρεσίας, και στην συνέχεια γίνεται εισβολή των ανδρών στην άτρακτο για την ανεύρεση - διάσωση των εγκλωβισμένων επιβατών.
Όπως προβλέπει το σενάριο, 7 επιβάτες τραυματίζονται σοβαρά από το ατύχημα και εγκλωβίζονται στο αεροσκάφος.Τελικά 2 εξ αυτών ανασύρονται νεκροί.
Στη φετινή άσκηση οι εθελοντές «τραυματίες» της άσκησης είναι προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας Athens Airways και της Εταιρείας Αεροδρομίου.
Η άσκηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και έδειξε για ακόμη μία φορά το υψηλό επίπεδο τόσο της ετοιμότητας όσο της αποτελεσματικότητας και του επαγγελματισμού των ανδρών της Υπηρεσίας μου που οφείλονται στην συνεχή εκπαίδευση τους γύρω από το αντικείμενο.Πολλά από τα στοιχεία της ανάρτησης χρησιμοποίθηκαν από την διεύθυνση www.aia.gr.Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εμπλεκόμενους για την συνεργασία τους.Περισσότερο υλικό σχετικό με την άσκηση θα δημοσιευτεί σε επόμενες αναρτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: