Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ O.F.C.
Πραγματοποιήθηκε, στις 6 Απριλίου 2011, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με πρωτοβουλία της Ολυμπιακής Εταιρείας Καυσίμων και την ενεργή συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, άσκηση ετοιμότητας μικρής κλίμακας, με θέμα "πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Εταιρείας Καυσίμων".

Στην άσκηση ετοιμότητας συμμετείχαν, υπό την εποπτεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, εκτός από τους προαναφερόμενους και οι παρακάτω φορείς:

- Η Ελληνική Αστυνομία Αερολιμένα.

- Η Υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα και

- Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η άσκηση είχε ως σκοπό την εκπαίδευση και τον συντονισμό του προσωπικού όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών σε τέτοιου είδους συμβάντα και την εξοικείωσή τους με παρόμοια πραγματικά περιστατικά.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε έκρηξη και στη συνέχεια ανάφλεξη της Νο 1 δεξαμενής καυσίμων και ταυτόχρονη ύπαρξη τραυματισμένου ατόμου από την έκρηξη στο εσωτερικό του χώρου του αντλιοστασίου καυσίμων.

Σύμφωνα με το σενάριο, όταν σημάνει συναγερμός για πυρκαγιά, γίνεται αυτόματη διακοπή της τροφοδοσίας καυσίμου σε ολόκληρο το αεροδρόμιο, δίνεται εντολή για άμεση διακοπή των εργασιών, απομάκρυνση των βυτιοφόρων και συγκέντρωση του προσωπικού και των επισκεπτών στο σημείο συγκέντρωσης και καταμέτρησης. Επίσης, ενεργοποιείται το σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς των εγκαταστάσεων και γίνεται ρίψη αφρού στη φλεγόμενη δεξαμενή, στη λεκάνη περισυλλογής και ταυτόχρονη ψύξη των υπόλοιπων δεξαμενών.

Με την άφιξη της πυροσβεστικής δύναμης, τα οχήματα συνδέονται, από συγκεκριμένα σημεία, με το δίκτυο παροχής νερού και αφρού των εγκαταστάσεων. Ταυτόχρονα πυροσβέστες αναλαμβάνουν τη διάσωση και μεταφορά σε ασφαλές σημείο του ατόμου που τραυματίστηκε και ψύχουν το κέλυφος των δεξαμενών, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μη επέκταση της πυρκαγιάς στις γειτονικές δεξαμενές και στο αντλιοστάσιο καυσίμων. Βασική μέριμνα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να διατηρηθεί η αφροκάλυψη κάθε πιθανής κηλίδας καυσίμου, μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς και να υποβιβαστεί η θερμοκρασία του, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανανάφλεξης.

Την άσκηση, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, παρακολούθησε ο Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος, ο Επιθεωρητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Α.Π.Σ. Υποστράτηγος Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο Διοικητής Π.Δ.Π.Υ. Αττικής Υποστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Προϊστάμενος Α΄ Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, οι Διοικητές Αθηνών, Πειραιά και Αν. Αττικής, εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στην άσκηση και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

www.fireservice.gr

2 σχόλια:

ΛΟΥΚΑΣ είπε...

Θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τους πυροσβέστες που υπηρετούν στο Ελ.Βνιζέλος.Εχω την τύχη να περνάω μια εκπαίδευση στήν Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Ελ.Βενιζέλος όπου εκει καταλαβα τι σημαίνει ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΊΟΥ αν και εχω μόνο 3 ημέρες στο σχολείο αλλα ο επαγγελματισμός που διακρίνει τους δύο εκπαιδευτές μας και η αγάπη για αυτο που κάνουν έχουν σαν αποτέλεσμα μέσα σε αυτες τις μερες να εχουμε μαθει πάρα μα πάρα πολλά πράγματα.Να είστε παντα καλά και οπως μάς λέει και ο κ.Καραμανλής "ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ"!!!!!!

DIMITRIS είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω με τον προλαλήσαντα,είστε φοβεροί παιδιά συγχαρητήρια.