Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ O.F.C.Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη  29 Μαρτίου, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με συνεργασία της εταιρείας του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών , της OFC, Εταιρείας Αεροπορικού Καυσίμου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, άσκηση ετοιμότητας μικρής κλίμακας, με θέμα «Πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της O.F.C».
Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης:

·                     Η Ελληνική Αστυνομία Αερολιμένα.
·                     Η Υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα και
·                     Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σκοπός της άσκησης είναι η εκπαίδευση και ο συντονισμός του προσωπικού όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών σε τέτοιου είδους συμβάντα και την εξοικείωσή τους με παρόμοια πραγματικά περιστατικά.
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε έκρηξη και στη συνέχεια ανάφλεξη της Νο 3 δεξαμενής κατά την παραλαβή καυσίμου από τον αγωγό και ταυτόχρονη ύπαρξη τραυματισμένου ατόμου από την έκρηξη στον δρόμο εξωτερικά των δεξαμενών 1 και 3.
Σύμφωνα με το σενάριο, όταν σημάνει συναγερμός για πυρκαγιά, γίνεται αυτόματη διακοπή της τροφοδοσίας καυσίμου σε ολόκληρο το αεροδρόμιο, δίνεται εντολή για άμεση διακοπή των εργασιών, απομάκρυνση των βυτιοφόρων και συγκέντρωση του προσωπικού και των επισκεπτών στο σημείο συγκέντρωσης και καταμέτρησης. Επίσης, ενεργοποιείται το σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς των εγκαταστάσεων και γίνεται ρίψη αφρού στη φλεγόμενη δεξαμενή, στη λεκάνη περισυλλογής και ταυτόχρονη ψύξη των υπόλοιπων δεξαμενών. Με την άφιξη της πυροσβεστικής δύναμης, τα οχήματα συνδέονται, από συγκεκριμένα σημεία, με το δίκτυο παροχής νερού και αφρού των εγκαταστάσεων. Ταυτόχρονα πυροσβέστες αναλαμβάνουν τη διάσωση και μεταφορά σε ασφαλές σημείο του ατόμου που τραυματίστηκε και ψύχουν το κέλυφος των δεξαμενών, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μη επέκταση της πυρκαγιάς στις γειτονικές δεξαμενές και στο αντλιοστάσιο καυσίμων. Βασική μέριμνα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να διατηρηθεί η αφροκάλυψη κάθε πιθανής κηλίδας καυσίμου, μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς και να υποβιβαστεί η θερμοκρασία του, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο  Κίνδυνος επανάφλεξης.
Την άσκηση, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, παρακολούθησε ο  Διοικητής Π.Δ.Π.Υ. Αττικής Υποστράτηγος ΠΣ Κωνσταντίνος Γιόβας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Αρχιπύραρχος Ιωάννης Ράμφος, ο Διευθυντής του 199-ΣΕΚΥΠΣ Αρχιπύραρχος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος,ο Διοικητής της Π.Υ. Κρωπίας Πύραρχος Χρίστος Γκολφίνος, ο εκπρόσωπος του Π.Σ στην 112 Π.Μ Πύραρχος Βουζίκας Νικόλαος, ο Διοικητής της Π.Υ. Δ.Α.Α  Αντιπύραρχος Γεώργιος Καραμανλής, εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στην άσκηση, άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί της Πυρ/κης Ακδημίας.
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι για την άσκηση εκδήλωσαν ενδιαφέρον και παρακολούθησαν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όπως αντιπροσωπεία στελεχών από την Αεροπορία Στρατού καθώς επίσης και από την Πολεμική Αεροπορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: